Látogatás a Változóházban

A Minnesota modell alapján folyó kezelések célja, hogy a függőségben szenvedő ember felismerje betegségét, illetve elismerje, hogy segítségre van szüksége. A Pécsváradi „Változóház” Rehabilitációs Otthon dolgozói ezt a modellt alkalmazzák a mindennapok segítő munkáiban.

A speciális otthon vezetője, Kovács Attila a „Válts jegyet az életbe!” program látogatóba érkező szakembereinek elmondta, hogy az intézményben folyó terápia célja a test gyógyítása, a betegségtudat elfogadtatása, az önálló, független életvitel ösztönzése, a belső késztetésből fakadó önkéntes absztinencia fenntartása. A 12 lépéses terápiában a segítők maguk is szenvedélybetegek voltak, jelenleg passzív függők, így elmondásuk alapján munkájuk hitelesebb és sokkal hatékonyabb.

A nap első részében a vezető beszélt a függőség okairól, az általuk alkalmazott modell eredetéről és az eddig szerzett személyes tapasztalatairól. Hangsúlyozta, hogy a függőség kialakulása típusától függetlenül nem akaraterő kérdése, hanem a limbikus rendszer működési hibájából fakad. A rehabilitációs szakasz az intézménybe érkezéssel kezdődik, az intézmény elhagyása után is folytatódik és mivel gyógyíthatatlan betegségről beszélünk az egyén élete végéig tart. Nélkülözhetetlen a sikerességhez, hogy a betegség tagadása feloldódjon, az önsegítő folyamtok beinduljanak. A szakember szerint ez nem is egy egyszerű dolog, az önsegítő kultúra egy „kemény meccs”. Az intézmény működésében a segítő és a függő kapcsolatban nincs alá és fölérendeltségi viszony.

 

 Az évek alatt kialakított néhány sztenderd szabály kivételével az összes döntést a lakók és segítők közösen hozzák meg. A terápia egy izolációs szakasszal kezdődik, amely általában két hónap időtartamú. Ebben az időszakban a függő teljesen el van zárva a külvilágtól, semmiféle kapcsolattartás nem lehetséges és nem megengedett. Az izoláció feloldása szintén közös team döntése. Fontos, hogy a lakók élete szakmai irányelvek mentén be legyen táblázva.

Egy idő után a gondozottakból segítők lesznek, hisz megtanulják, hogy segíteni másikon egy életmód, amitől a segítő is jobban érzi magát. Az intézményvezető a bő 11 éves működésre visszatekintve elmondta, hogy a 1274 gondozottból 600 esetben a terápia sikeres volt, egy részük még ma is visszajár és elmondja az életmód változtatás előtt állóknak az ő saját történetét. Kovács Attila elmondta, hogy már régóta vizsgálja a függőséget és mostanában leginkább a prevencióra teszi a hangsúly minél korábbi életkorban. A nap zárásaként egy segítő vezette végig a szakembereket az intézményen.

Ezen az igazán hasznos napon a hajléktalan ellátás, a gyermekjólét és gyermekvédelem területéről érkező szakemberek betekintést nyerhettek az itt folyó rehabilitációs folyamatba, amit majd a fiatalokkal kapcsolatos napi munkába is beépíthetnek,hogy hitelesen tudjanak beszélni a folyamatról, az elért eredményekről és a perspektívákról.

Habár a függőség leküzdésére nincs garantált, 100%-os gyógymód, de az intézmény elkötelezett segítői garanciát jelenthetnek a minőségre, melynek egyik a bejáratnál található kézzel fogható bizonyítéka egyik mottójuk: „Mindig a kicsi a legfontosabb.”

 

Kreditpontok

Az ön kreditpontja: Csak felhasználónak

Bejelentkezés

Támogatók

Projekt Arcai

Ocho Macho

Facebook