Bemutatkozás

A 24 év alatti  fiatalokat a 2008-ban kibontakozó és hatásában azóta is érezhető gazdasági válság kiemelkedő mértékben sújtotta. Az ifjúsági munkanélküliség európai és hazai szinten is példátlanul magas, míg ezzel szemben a fiatalok foglalkoztatási mutatói igen alacsonyak.

Az iskolapadból kikerülve, a fiatalok elhelyezkedésénél problémaként jelentkezik a munkatapasztalat és a munkához szükséges kompetenciák hiánya. A korai munkanélküliség különösen veszélyes, mert magában rejti a hosszú távú munkanélküliség és inaktivitás, valamint a szegénység veszélyét is. Ez utóbbi fokozottan veszélyes, hiszen az ellátásra jogosító munkavégzés hosszának hiányából fakadóan a legtöbb fiatal nem jogosult munkanélküli ellátásra. A helyi munkaügyi szervezet adatai rávilágítanak a fiatalok egy jelentős részét érintő problémára a szakképzettség hiányára, az adatok szerint a nyilvántartott fiatalok csaknem harmada csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik.

 

A globálisnak mondható munkaerő-piaci problémákkal párhuzamosan a SAVARIA REHAB-TEAM Nonprofit Kft-nél az elmúlt években egyre nagyobb arányban jelentek meg a foglalkozatási programokba jelentkezők, illetve a közfoglalkozatási programba kiközvetített munkanélküliek között a fiatal, pályakezdő munkanélküliek. Azzal is szembesülni kellett, hogy a hajléktalan ellátásban jelentősen emelkedett azon fiatalok aránya, akik sem munkatapasztalattal, sem az önálló életvitelhez szükséges készségekkel, kompetenciákkal nem rendelkeznek. A hajléktalan ellátásban megjelenő fiatalok között felülreprezentált azok aránya, akik korábban állami gondozottak voltak, az intézetből való kikerülést követően képtelenek voltak az önálló életre, nagyon rövid időn belül a hajléktalan ellátórendszer látóterébe kerültek.

 

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal, illetve a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyel felvéve a kapcsolatot a szervezetek elé tárult egy összkép olyan 24 év alatti fiatalokról, akik hátrányos helyzetüknek és a jelenleg érvényben lévő jogi visszásságoknak köszönhetően esélytelenek az elsődleges nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésben, valamint az önálló életvitel terén is elbuknak.

 

A térségben megjelenő problémákra válaszolva, a pályázat ezen 24 év alatti, hátrányos helyzetű fiatalokat kívánja megcélozni, függetlenül attól, hogy milyen szociális háttérrel rendelkeznek, családból jönnek vagy nevelőszülőktől, intézetből, vagy speciális intézményből. Egyforma esély biztosításával, a fent nevezett területi intézmények összefogásával kívánjuk biztosítani, hogy egyetlen fiatal se vesszen el, bukjon el az útvesztőkben. A pályázat során képzések, munka kipróbálás, foglalkoztatás, szociális, valamint munkaerő-piaci szolgáltatások hozzáadásával szeretnénk az elsődleges munkaerőpiacon lehetőséget biztosítani ezeknek a fiataloknak. A program kipróbálásával még többet megtudhatunk a célcsoportról, a már meglévő ismeretekkel prevenciós tevékenységeket folytathatunk, és a kikerülő jó példa nemcsak a következő nemzedéket, hanem a potenciális munkáltatókat is ösztönzi majd a későbbiekben, hogy felkarolja a hátrányosabb helyzetű fiatalokat. A programban résztvevők képzettségi szintjének, munkaerő-piaci esélyeinek javítása érdekében a célcsoport sajátosságait figyelembe vevő 12 fő részére ECDL számítógép-kezelő, 8 fő részére B kategóriás jogosítvány, 12 fő részére parkgondozó alternatív képzés szervezünk.

A program legfontosabb célja a fiatalok tartós elhelyezkedésének elősegítése. Ennek érdekében a projekt munkatársai ajánlatukkal felkeresik a megye munkáltatóit. Fontos, hogy nem támogatásokat gyűjtenek, hanem a munkát a pénzért elvet követve olyan alternatívákat ajánlanak fel a munkáltatóknak, amelyek a hosszú távú együttműködésről szólnak és a cégek érdekeit is szolgálják. Ennek hatására a cégek a fiatalok helyzetére is pozitív hatást gyakorolhatnak, hiszen a társaság több munkavállalót foglalkoztathat. A munkatársak várják az érdeklődő cégek jelentkezését, akik nagyon fontos támogatói lehetnek a programnak.

Pályázati adatok

Pályázat címe: „Válts jegyet az életbe!”

Pályázat azonosítója: TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0023

Támogatási összeg: 91.524.999 Ft

Megvalósítás időtartama: 2013. április 1- 2015. március 31.

Kreditpontok

Az ön kreditpontja: Csak felhasználónak

Bejelentkezés

Támogatók

Projekt Arcai

Ocho Macho

Facebook